Matcha čaj je najkvalitnejší zelený čaj aký si môžete kúpiť. Pitia čaju Matcha má dlhú tradíciu v Číne a Japonsku, ale posledné roky sa dostáva do podvedomia aj na Slovensku. Tento čaj má množstvo živín vďaka starostlivo vyberaným mladým lístkom a pestovaniu v tieni počas posledného mesiaca pred zberom. Pestovaním v tieni sa produkuje aminokyselina L-theanín, ktorá pôsobí proti stresu, úzkosti a je vynikajúca aj na dobrý spánok. Obsahuje tiež veľa kofeínu, ktorý sa však práve vďaka L-theanínu uvoľňuje postupne a dodáva energiu dlhý čas na rozdiel od kávy, ktorá energiu dodá rýchlo, ale na krátky čas. Je preto vynikajúci na dlhodobé sústredenie. Je účinný aj v boji proti vírusom, baktériám a plesniam.

Čaj Matcha nie je klasický sypaný či vo vrecúškach, ale má formu jemného zeleného prášku. Pestuje sa spočiatku rovnako ako normálny čaj, ale ku koncu sa pomocou plachiet špeciálnych bambusových prístreškov. Pestovaním v tieni sa v čajových lístkoch produkuje množstvo chlorofilu, čím Matcha získava svoju typickú zelenú farbu. Lístky sa zberajú ručne a odstránia sa z nich žilky a stonky. Nakoniec sa čaj melie v kamenných mlynoch na jemný prášok, ktorý sa nelúhuje, ale pije rozpustený vo vode. Vďaka tomu prijmeme z čaju Matcha všetky zložky nie len časť ako to je u klasických lúhovaných čajov.

V čaji Matcha sa nachádza silný antioxidant EGCG (epigallokatechin gallát), ktorý pomáha predchádzať rôznym civilizačným chorobám. Podľa niektorých zdrojov je koncentrácia antioxidantu EGCG v čaji Matcha až 100-krát väčšia ako v obyčajnom zelenom čaji. Keď sa pozrieme na živiny v čaji Matcha, tak v jednej šálke je približne 10-krát viac živín ako vo vylúhovanom zelenom čaji. Zelený čaj popíjajú mnohí, ktorí sa snažia schudnúť a práve pre nich máme dobrú správu. Matcha je vraj mnohonásobne účinnejšia na chudnutie ako zelený čaj. Pite čaj Matcha medzi jedlami a účinok by sa mal čoskoro dostaviť.

Čaj Matcha – príprava a dávkovanie

Príprava čaju Matcha samozrejme nie je vôbec zložitá, len si treba dať pozor na dávkovanie. Na rozdiel od zeleného čaju, ktorý sa pije zalievaný horúcou vodou, sa čaj Matcha dá piť ako horúci, tak aj zaliaty studenou vodou. Ak chcete teplý čaj Matcha, zalejte ho vodou zohriatou na maximálne 70°C, čím sa v ňom zachová veľké množstvo vitamínov a minerálov. Matcha čaj môžu piť aj tehotné ženy.

Dávkovanie čaju Matcha by sa malo dodržiavať a s pitím čaju Matcha by nemali začínať deti mladšie ako 4 roky. Do 2 dcl šálky dajte 2 gramy čaju (zarovnaná čajová lyžička) a zalejte horúcou alebo studenou vodou. Denne sa odporúčajú piť 1-2 šálky.

Výhody čaju Matcha:

- Množstvo antioxidantov a L-theanínu

- Postupné uvoľňovanie kofeínu pomáha dlhšiemu sústredeniu

- Je účinný na spaľovanie tukov

Nevýhody čaju Matcha:

- Cena – je oveľa drahší ako zelený čaj

- Niekomu môže spôsobovať nevoľnosť

- Ľudia s problémami s pečeňou by mali použitie čaju Matcha konzultovať s lekárom

Pestovanie a spracovanie čaju Matcha

Pozrite si zaujímavé video, v ktorom sa dozviete ako sa čaj Matcha pestuje a spracúva:

Najnovšie články

Ochrana tváre pri práci ...

Zrak a sluch patria medzi päť ľudských zmyslov. ...

Ako najlepšie vyčistiť ...

Variť si doma svoju kávu je jedno z najlepších ...

Čo pomôže namáhaným ...

Skúste prísť do fitness centra či na skupinový ...

Dobre si rozmyslite, než ...

Ak zvyknete doma ...

Ako pripraviť ...

Kvalitné príslušenstvo k motorke je veľkou ...

Finálna jesenná ...

Keď sledujeme prírodu a jej zmeny, v podstate ...

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...