Nie je to tak dávno, keď bola stabilná, trvalá a jednoliata práca každodennou skutočnosťou takmer každého z nás. Po základnej škole sme si vybrali profesné zameranie a nasledovala stredná a poprípade aj vysoká škola. Výsledkom bolo, že každý človek bol po skončení školy „vyučený“ a získal pracovné zameranie na celý zbytok života. Taká bola spoločnosť a taká bola doba. Dnes je už všetko inak a predstava trvalej a definitívnej práce na celý život je takmer ako z ríše fantázie. Prácu si ľudia menia pomerne často a majú na to viacero dôvodov. Tu je pár z nich.
Čítať ďalej...Rady vypekáte a chválite sa svojou zručnosťou pred ostatnými? Potom vás isto zaujme, ktoré alkoholické nápoje z vašich receptov spravia kulinárske špeciality.
Čítať ďalej...Mnohí z nás ich neriešia, iní si zasa podľa nich vyberajú, ktorú potravinu vhodia do košíka a ktorú nechajú v regále. Takzvané ‘éčka’ sú chtiac-nechtiac súčasťou nášho každodenného jedálnička. Niektoré z nich sú neškodné, iné majú negatívne účinky na naše zdravie. Podľa legislatívy Európskej Únie musia byť aditíva v potravinách označené buď názvom, alebo číselným kódom začínajúcim na E. Písmeno E znamená skratku pre krajinu Európa a je nasledované krátkym číselným kódom. Éčka sú pridávané do potravín na zlepšenie ich vlastností, či už to je chuť, vôňa, farba alebo predĺženie trvanlivosti. Vďaka éčkam je výroba mnohých potravín lacnejšia a jednoduchšia. Aj keď treba dodať, že sa ich v poslednom období výrobci stále viac snažia nahradzovať prírodnými substitútmi.
Čítať ďalej...Zelený čaj mnohí pijeme nielen pre jeho chuť, ale aj pre priaznivé účinky na naše zdravie. A účinky zeleného čaju sú naozaj rôznorodé, čo spôsobuje množstvo zložiek zeleného čaju. V súčasnosti je známych približne 400 zložiek, ktoré sa v zelenom čaji nachádzajú. Práve o zložkách zeleného čaju a ich účinkoch na naše telo budeme písať v tomto článku. Zelený čaj sa pestuje v približne 30-tich krajinách sveta. Najobľúbenejší je v Indii, Číne, Japonsku, v krajinách na severe Afriky a Strednom východe, ale konzumujú ho aj ľudia v iných kútoch Zeme. Okrem vody je to druhý najobľúbenejší nápoj ľudstva. Čaj ako taký sa vyrába v troch základných formách (zelený, čierny a oolong). Pri výrobe zeleného čaju sa predchádza oxidácii lístkov, čierny čaj prechádza oxidáciou a oolong čaj je zoxidovaný len čiastočne. Ročne sa vyrobí približne 2,5 milióna ton čaju a 20% z toho pripadá na zelený čaj.
Čítať ďalej...V zdravej strave by mali mať Chia semienka (Salvia hispanica) svoje pevné miesto. Chia semienka pestovali už Aztékovia, Mayovia a tiež pôvodní obyvatelia Ameriky na území dnešného Mexika. Semienka Chia sa dlhé stáročia používajú v Bolívii, Argentíne či Paraguaji. V Mexiku sú dodnes semienka súčasťou stravy avšak u nás ešte nie sú až také známe. I keď v poslednej dobe sa povedomie o nich rýchlo šíri. V Iráne používajú chia semiačka na prípravu chladeného nápoja sharbat. Slovo Chia pochádza zo slova 'chian' z aztéckeho jazyka Nahuatl a znamená olejnatý (semienka obsahujú približne 55% oleja). Semienka China pochádzajú z rastliny Salvia hispanica, ktorá dorastá až do výšky 1,75 metra a ktorej kvety sú fialové alebo biele. Rastlina sa pestuje práve pre zdraviu prospešné semienka, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Obsahujú tiež vitamíny A, B, D, E, železo, horčík, vlákninu a množstvo antioxidantov.
Čítať ďalej...