Púpava je na našich lúkach aj sídliskách veľmi rozšírená rastlinka. Nachádza sa takmer všade a je zadarmo. Deti radi fúkajú odkvitnutú púpavu do okolia, pletú si venčeky zo žltých kvetov alebo robia píšťalky zo stoniek. Z púpavy sa dá tiež uvariť chutný med. Koreň púpavy používajú bylinkári na liečbu problémov obličiek, pečene a žlčníka. V Číne sa používa aj na liečbu určitých druhov rakoviny. V koreni púpavy je množstvo draslíka, vitamínu A a mnoho iných látok. Potešujúcou správou je, že koreň tejto rastlinky môže premôcť určité typy rakoviny. Zistili to vedci z University of Windsor, ktorí v laboratóriu ukázali ako púpavový koreň spôsobuje samodeštrukciu rakovinových buniek bez ničenia zdravých buniek.
Čaj z koreňa púpavy podľa vedcov pôsobí proti leukémii, rakovine pľúc, prsníka či prostaty a je účinný aj na rakovinové bunky odolné voči chemoterapii a ožarovaniu. Čaj z koreňa púpavy priaznivo aj pôsobí menším zápalom a nádorom v čreve.
Príprava čaju z koreňa púpavy
Ak sa vám nechce vytrhávať púpavy aj s koreňom, môžete si kúpiť sušený koreň z púpavy v lekárni. Avšak čaj, ktorý si pripravíte sami z čerstvého koreňa púpavy je účinnejší. Ak sa budete snažiť vytrhnúť púpavový koreň, pamätajte, že zvykne byť dosť dlhý a môžete sa celkom natrápiť. Uvarte liter vody a pridajte do nej 2 čajové lyžice umytého a nakrájaného koreňa púpavy. Varte v zakrytom hrnci približne minútu (ak použijete sušený koreň, varte 5-10 minút), potom odstavte z platničky a nechajte odstáť v stále zakrytom hrnci po dobu 40 minút. Následne sceďte púpavový čaj a vypite.
Rakovina je rozšírená a veľmi nepríjemná choroba, ktorá zasahuje do osudov ľudí na celom svete. Veríme, že podobné objavy ľudstvu pomôžu v čo najväčšej miere eliminovať túto chorobu.
-
Návštevy: 7652