Variť si doma svoju kávu je jedno z najlepších rozhodnutí, aké môžete urobiť. Nielenže ušetríte niekoľko desiatok eur mesačne, zároveň budete mať dobrý pocit z toho, že ste si tento lahodný, teplý nápoj pripravili sami. Ak si kúpite zrnkovú kávu, potom je nevyhnutné, aby ste mali aj mlynček. Viete, ako ho najlepšie vyčistiť?
Vďaka mlynčeku na kávu si dokážete vždy pripraviť čerstvo pomletú kávu. Mlynček umožňuje pomlieť zrná na takú hrúbku, akú potrebujete. Rôzne spôsoby prípravy kávy si totiž vyžadujú odlišnú hrúbku mletia. Napríklad pre prípravu espressa je potrebné veľmi jemné mletie, zatiaľ čo filtrovaná káva vyžaduje stredne hrubé mletie.
Prvým dôvodom je jednoducho výkon mlynčeka - môžu sa v ňom pri mletí zaseknúť drobné kávové čiastočky, ktoré rýchlejšie opotrebujú čepeľ. Ak sa postupne budú tieto zvyšky hromadiť, môže to ovplyvniť aj chuť vašej kávy.
Vedeli ste, že kávové zrná môžu pri mletí uvoľniť olej? Je to úplne prirodzené, pretože niektoré zrná sú olejnatejšie. Mlynček je potrebné vyčistiť, inak olej zatuchne a bude zapáchať.
Poznáme niekoľko druhov mlynčekov. V dnešnom článku si povieme o tom, ako v piatich krokoch vyčistiť ručný mlynček.
Tip: Na čistenie mlecích kameňov môžete použiť aj surovú ryžu. Nasypte ju do mlynčeka a pomeľte, kým z nej nie je jemný prach. Ryža tak absorbuje spomínané oleje, ktoré kávové zrná vylučujú.
Zdroj foto: New Africa / Adobestock.com