Tags: zdravie   kuchyňa  

Koncom marca a začiatkom apríla vyrastajú v našich končinách zelené listy medvedieho cesnaku, ktorý má množstvo priaznivých účinkov na náš organizmus. Čerstvý medvedí cesnak pôsobí na naše zdravie priaznivo v mnohých smeroch, avšak sušením sa tieto účinky strácajú. Liečivé účinky medvedieho cesnaku poznali už naši predkovia a táto rastlina sa na liečenie používa už po stáročia. Aj keď vegetačné obdobie medvedieho cesnaku je krátke, dajú sa z neho pripraviť rôzne prípravky, ktoré udržia účinky medvedieho cesnaku po celý rok. Z listov medvedieho cesnaku sa robia aj chutné a zdravé polievky, nátierky či pesto.

Medvedí cesnak (Allium ursinum) je rastlina dorastajúca do výšky 10-45 cm a typické pre ňu sú dlhé zelené listy dorastajúce do dĺžky 10-20 cm a šírky 2-5 cm. Medvedí cesnak kvitne maličkými bielymi kvetmi. Čas zberu medvedieho cesnaku je skoro na jar a nájdete ho vo vlhkých listnatých a lužných lesoch po celej Európe. Jeho výrazná vôňa, korenistá chuť a liečivé účinky sú známe už tisícky rokov.. Ak bývate v Bratislave, odporúčame navštíviť lesopark pri jazerách Veľký a Malý Draždiak, kde rastie veľké množstvo medvedieho cesnaku, ktorý pokrýva les ako zelený koberec. Výskyt medvedieho cesnaku je sprevádzaný typickou cesnakovou vôňou. Listy medvedieho cesnaku sa podobajú na listy konvalinky, ktoré sú však jedovaté. Konvalinka rastie o niečo neskôr ako medvedí cesnak, často až keď medvedí cesnak kvitne.

kvet medvedieho cesnaku

Priaznivé účinky medvedieho cesnaku:

Medvedí cesnak pri Veľkom Draždiaku

Ako spoznať medvedí cesnak:

Skladovanie medvedieho cesnaku

Najúčinnejší je čerstvý medvedí cesnak, ale keďže sa dá zbierať len krátky čas, aby sme ho mohli využívať po celý rok, treba ho uskladniť. Sušenie medvedieho cesnaku sa neodporúča, pretože v sušenom medveďom cesnaku už je len veľmi malé množstvo vitamínov a účinných látok. Najlepší spôsob uskladnenia medvedieho cesnaku je zmrazenie listov v mrazničke. Po rozmrazení sa dajú listy použiť na rôzne účely v podstate po celý rok. Taktiež je možné vyrobiť si tinktúru z nakrájaných alebo odšťavených listov.

Tinktúra z medvedieho cesnaku

Tinktúru si pripravíte ponorením pokrájaných listov medvedieho cesnaku do 40%-ného liehu. Nechajte dva týždne odstáť na teplom mieste a môžete používať malú lyžičku raz denne (nie pred šoférovaním). Tinktúra sa dá získať aj zo šťavy z listov.

Extrakt z medvedieho cesnaku

Čerstvý medvedí cesnak má v sebe veľa šťavy, ktorá má v sebe blahodarné účinky na naše zdravie. Stačí vytlačiť šťavu z listov medvedieho cesnaku pomocou odšťavovača a 1-2 razy denne užívať pár kvapiek. Šťavu uskladňujte v chladničke. Po čase zelené farbivo z listov medvedieho cesnaku klesne na dno a zostane vám žltohnedá šťava. Pred podaním môžete nádobku pretrepať. Šťava z medvedieho cesnaku posilňuje imunitu, krvný obeh, zmierňuje bolesti hlavy, má antiparazitické účinky, pôsobí proti infekciám dýchacích ciest a zlepšuje trávenie aj činnosť hormonálnych žliaz.

Pesto z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak sa dá skladovať aj vo forme chutného pesta, ktoré sa dá použiť ako príloha k rôznym jedlám, alebo len tak na lyžičke pre zdravie. Pesto sa vyrobí veľmi jednoducho, len je treba nazbierať veľmi veľa lístkov medvedieho cesnaku. Lístky umyjeme, nadrobno nakrájame, prípadne rozmixujeme, pridáme olivový olej, soľ a ideálne aj nadrobené píniové orechy. Dáme do malého pohára na zaváranie (pohára od džemu) a uchovávame v chladničke. Pesto vydrží aj niekoľko mesiacov.

pesto z medvedieho cesnaku

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...