Správna strava má veľký vplyv na naše zdravie, či už sa jedná o zdravie vnútorných orgánov, pokožky, kĺbov či hlavy. Ak radi športujete potrebujete prijímať väčšie množstvo určitých zložiek potravy. Jednou takou zložkou je kolagén, ktorý má veľký vplyv na zdravie pokožky a kĺbov. Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina v našom tele a tele iných cicavcov a má približne 30%-ný podiel zo všetkých bielkovín. Kolagén je v podstate spojivo pre takmer všetky štruktúry nášho tela. nachádza sa vo vlasoch, svaloch, kostiach a orgánoch ako napríklad srdce, pečeň, či pľúca. Kolagén si môžete predstaviť ako lepidlo, ktoré drží naše telo pokope.

Naskýta sa však dôležitá otázka, či prijímať kolagén vo forme doplnkov výživy alebo si ho vytvárať vďaka zameraniu na určité potraviny. V tomto článku vymenujeme a bližšie popíšeme niektoré z takýchto potravín. Najlepšie je pravidelne prijímať kolagén zo stravy (ako si nižšie vymenujeme najlepším zdrojom sú hovädzie, bravčové, či kuracie vývary z kostí, ale aj huspenina, tlačenka či vajíčka alebo ryby.

Kolagén sa skladá z kompletného profilu aminokyselín, najmä glycínu, prolínu a hydroxyprolínu. Tieto aminokyseliny podporujú hojivé a regeneračné procesy v tele. I keď naše telo si kolagén prirodzene produkuje, s narastajúcim vekom, či zlou životosprávou sa jeho produkcia znižuje, čo môže spôsobovať starnutie kože a bolesti kĺbov. Vďaka zníženej tvorbe a zníženému príjmu kolagénu sa tvoria a prehlbujú vrásky a znižuje elasticita kože a kĺbov. Medzi ďalšie veci, ktoré znižujú produkciu kolagénu, patrí strava s vysokým obsahom cukru, nadmerný príjem alkoholu, nadmerné opaľovanie a fajčenie.

Prirodzené zdroje kolagénu

Vývar z kostí - Pre viacero priaznivých účinkov na zdravie sa vývar z kostí používa oddávna. Má nielen priaznivý vplyv na kĺby, ale aj na zlepšenie trávenia, imunity a pôsobí aj proti celulitíde. Varením sa z kostí uvoľňuje viacero prospešných látok ako kolagén, prolín, glutamín, glycín, vápnik, horčík, fosfor a iné. V našom prípade je najzaujímavejší kolagén, chondroitín sulfát a glukosamín, ktoré sa varením taktiež vylučujú z kostí. Nemusíte variť len kosti v čistej vode, ale pridať kosti aj do kuracej polievky, prípadne vývar z kostí dochutiť korením, zeleninou a mäsom podľa svojej chuti. Môže sa jednať o kuracie, jahňacie, hovädzie či iné kosti. Výhodou je, že ich kúpite veľm ilacno, niektoré mäsiarstva vám ich možno dajú aj zadarmo. Na obnovu a podporu chrupaviek môže byť domáci vývar z kostí veľmi nápomocný.

Ryby a mäkkýše - Tak ako u suchozemských zvierat, tak aj u rýb sú kosti a tkanivo tvorené z veľkej časti z kolagénu. Niektorí tvrdia, že morský kolagén je jedným z najľahšie vstrebateľných. Problém je, že v rybacom mäse je kolagénu málo, len okolo 1%. Väčšina kolagénu je v kostiach a koži rýb, ale kto z nás by chcel jesť rybie kosti čo kožu. Riešením je opäť vývar, teda rybacia polievka, kde použijete hlavu a kožu rýb, ktorá je podľa vedcov bohatým zdrojom kolagénu.

Vajcia - Hoci vajcia neobsahujú spojivové tkanivá, vo vajciach je veľké množstvo aminokyseliny prolín, ktorá je je potrebná na produkciu kolagénu. Vaječný proteín má tú správnu kombináciu esenciálnych aminokyselín, ktoré ľudia potrebujú na vytváranie tkanív. Výskum ukázal, že kolagén sa nachádza v škrupinách a žĺtku z kuracích vajec. Zdravotné prínosy vaječného kolagénu sú skutočne pôsobivé. Vaječný kolagén priaznivo ovplyvňuje trávenie, zlepšuje pohyblivosť kĺbov, zjemňuje vrásky a zlepšuje elasticitu kože a zmenšuje bolesť kĺbov. Vo vajciach sú ďalšie hodnotné živiny na podporu kolagénu ako vitamíny B a E a pestré spektrum aminokyselín.

Citrusy - Citrusové plody sú známe vysokým obsahom vitamínu C. Normálna pokožka obsahuje vysoké koncentrácie vitamínu C, ktorý podporuje dôležité funkcie pokožky a najmä stimuluje syntézu kolagénu a pomáha pri antioxidačnej ochrane proti UV žiareniu. Dostatočný príjem vitamínu C je teda pre zdravú pokožku veľmi dôležitý.

Cesnak - Cesnak má vysoký obsah síry, čo je stopový minerál, ktorý zabraňuje rozkladu kolagénu a pomáha pri syntetizácii kolagénu. Okrem síry obsahuje cesnak určité kyseliny, ktoré dokážu obnoviť poškodené kožné vlákna a postupne produkovať kolagén. Ak aj nie ste milovníkmi cesnaku, odporúčame aspoň občas sa prekonať a raz za čas zjesť strúčik cesnaku.

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...