Antibiotiká patria medzi zázraky modernej medicíny a za pár dní nás dokážu zbaviť rôznych zdravotných ťažkostí spôsobených bakteriálnou infekciou. Prvé antibiotikum (prontosil) objavil lekár Gerhard Domagk, za čo dostal v roku 1939 Nobelovu cenu za medicínu. Dnes sú antibiotiká denne predpisované lekármi a ročne sa na Slovensku predpíše vyše 5 miliónov balení antibiotík. Približne v 80 či až 90 percentách prípadov sú antibiotiká zbytočné. Avšak v mnohých prípadoch netreba siahať po antibiotikách od farmaceutických spoločností, ale dajú sa nahradiť prírodnými antibiotikami. Pre mnohé infekčné ochorenia, ktoré neohrozujú život príroda ponúka silné a účinné alternatívy umelo vyrábaných antibiotík. V nasledovnom zozname nájdete najúčinnejšie prírodné antibiotiká, ktoré pomôžu pri bolesti v hrdle, kožných a iných infekciách.

Cesnak – Vďaka cesnaku môžeme dodať mnohým jedlám lepšiu chuť, ale jeho konzumáciou pomáhame aj nášmu zdraviu. Azda každý počul o tom, aký je cesnak zdravý a že jeden strúčik cesnaku denne dokáže urobiť so zdravím zázraky. Cesnak je vynikajúcim zdrojom vitamínov, minerálov, antioxidantov, selénia a iných zdraviu prospešných látok. Jedny z najznámejších vlastností cesnaku sú jeho antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové účinky. Cesnak je bezpochyby najznámejšie prírodné antibiotikum a vďaka tomu, že je lacný a dostupný, používa ho množstvo ľudí namiesto farmaceuticky vyrobených antibiotík. Antibakteriálne vlastnosti cesnaku boli vedecky podrobne skúmané. Cesnak skúmal už v 19. storočí Louis Pasteur a v laboratórnych podmienkach ukázal ako cesnak dokáže ničiť baktérie. Dokonca sa v minulosti povrávalo, že vďaka cesnaku sa ľudstvo zbavilo moru. 

Varením cesnaku sa stráca jeho antibakteriálna schopnosť, preto je dobré jesť cesnak surový.

Cibuľa – Podobne ako cesnak aj cibuľa má antibiotické účinky, čo tiež potvrdili rôzne výskumy. A podobne ako vďaka cesnaku, tak aj s cibuľou sa dá účinne bojovať proti niektorým baktériám účinnejšie ako s bežnými antibiotikami. Štúdia uverejnená v roku 2012 v Journal of Medical Chemistry ukázala, že extrakt z cibule pôsobil antibakteriálne proti baktériám Staphylococcus aureus ATCC 25923 (baktéria spôsobujúca bolesti hrdla). Cibuľa má okrem antibakteriálnych aj antioxidačné účinky, vďaka čomu dokáže neutralizovať škodlivé voľné radikály. Určité výskumy preukázali aj protirakovinové účinky cibule. Pomocou cibule sa môžete zbaviť bolesti v uchu (nevkladajte cibuľu do ucha ale len položte k ušnému otvoru), dezinfikovať rany a cibuľová polievka je vynikajúca na boľavé hrdlo aj žalúdočné vredy.

Medvedí cesnak – Na jar rastie v lesoch a vlhkých lúkach množstvo medvedieho cesnaku a jeho typická vôňa osviežuje vzduch. Ak bývate v Bratislave, množstvo medvedieho cesnaku rastie napríklad v lesoparku pri Draždiaku. Medvedí cesnak sa dá v jarných mesiacoch kúpiť aj na tržniciach. Medvedí cesnak má podobné účinky ako obyčajný cesnak. Z listov medvedieho cesnaku sa dá pripraviť špenát, nátierka, pridať do šalátu alebo sa dajú len tak položiť na chlieb s maslom. Medvedí cesnak je vynikajúci na zníženie krvného tlaku, proti žalúdočným vredom, na znižovanie cholesterolu i prečistenie obličiek. Chuť medvedieho cesnaku nie je pre každého, ale ako liek sa dajú pokrájané listy rýchlo zapiť vodou.

Oregano – Oregano je španielsky názov pre bylinku pamajorán obyčajný. U nás je však známejší pod originálnym názvom. Oregano a najmä olej z oregana má silné antibakteriálne účinky a je vynikajúce proti rôznym infekciám. Jedna štúdia z Georgetown University Medical Center dokázala, že antibakteriálne vlastnosti oregana majú rovnaké účinky ako antibiotiká, dokonca môžu byť účinnejšie, lebo voči mnohým umelo vyrábaným antibiotikám sú baktérie odolné. Existuje vyše 40 druhov oregana a najúčinnejší je olej z divého oregana známeho ako Origanum vulgare a veľmi účinný je aj druh oregana zo Španielska - Thymus capitatus. Olej z týchto druhov oregana má zlatistú až tmavo žltú farbu a je silno aromatický. Olej z oregana sa dá použiť proti plesniam na nohách, parazitom a infekciám dýchacích ciest. Olej z oregana kúpite v obchodoch so zdravou výživou.

Kurkuma – Vďaka kurkume s typickou žltou farbou si môžeme pochutnať na jedlách indickej kuchyne uvarených u seba doma. Kurkuma nie je len veľmi rozšírené a obľúbené korenie, ale má aj priaznivé zdravotné účinky. Kurkuma má antibakteriálne účinky a môže byť užívaná vnútorne alebo priamo na kožu v prípade kožnej infekcie. Kurkumín obsiahnutý v kurkume je účinný v boji proti baktérii Helicobacter pylori, ktorá spôsobuje najčastejšie infekcie. V ajurvédskej medicíne sa používa na liečbu rán, zápalov i nádorov. Pri používaní kurkumy ako prírodného antibiotika sa odporúča dávkovať 1,5 gramu kurkumy denne (mierne kopcovitá čajová lyžička) pre dospelého rozdeliť do dvoch až troch dávok. Kurkuma je príliš aromatická a je dobré ju zapíjať čajom alebo rozpustiť v teplom mlieku s medom. V lekárňach sa dajú zakúpiť prípravky s kurkumínom, ktoré je odporúčané brať v dávke 400 to 600 mg trikrát denne.

Tymián – Najčastejšie sa tymián používa na dochutenie jedál a jeho silná aróma najlepšie chutí na hydine, rybách aj divine.  Sušený i čerstvý tymián, ale aj tymiánový olej je vynikajúce prírodné antibiotikum. Čaj z tymiánu je výborný proti bolestiam v hrdle aj pri žalúdočných problémoch. Éterický olej z tymiánu je veľmi silný a liečivé účinky majú už tri kvapky 3-krát denne. Tymiánový olej priaznivo pôsobí  pri vykašliavaní a má anti-reumatické a upokojujúce účinky.

Extrakt z olivového lístia – Nielen na zníženie krvného tlaku, ale aj ako prírodné antibiotikum sa dá použiť extrakt z olivového lístia. Samotný olivový olej má množstvo priaznivých účinkov na naše zdravie a takisto aj extrakt z olivových lístkov. Extrakt dokáže pomôcť pri horúčke a kedysi sa používal aj pri liečbe malárie. Holandskí vedci zistili, že v extrakte z olivového lístia obsahuje široké spektrum prírodných antibiotík, ktoré pôsobí proti rastu baktérií, vírusov a plesní. Proti infekcii je dobré užívať dve 500 mg kapsule extraktu z olivového lístia 3 až 4 razy denne s jedlom.

Kajenské korenie – Toto korenie sa používa na dochutenie jedál, ktorým dodáva na pikantnosti. Kajenské korenie sa vyrába pomletím čili papričiek a prášok z nich je oranžovej farby a veľmi pikantný. Kajenské korenie je používané tisíce rokov pre svoju liečivú silu a antibiotické účinky. Nie je to len ľudový recept, ale účinky kajenského korenia sú overené aj vedecky. Pre použitie kajenského korenia je dobré zriediť ho s olivovým olejom a použiť na zápal kože alebo zápal v hrdle. Len treba mať na pamäti, že kajenské korenie pri kontakte s kožou či hrdlom dosť štípe. Vďaka obsiahnutému kapsaicínu je kajenské korenie dobré aj na spaľovanie tuku a pomáha aj pri detoxikácii organizmu či proti krvným zrazeninám. S dávkovaním je dobré začať opatrne: spočiatku len štipku korenia 3 razy denne a postupne môžete pridávať až po 3 čajové lyžičky denne.

Šalvia lekárska – Vďaka šalvii sa dá zbaviť problémov s hornými dýchacími cestami, žalúdkom a pomáha pri prechladnutí, chrípke a znížení horúčky. Liečivá bylinka šalvia sa pre jej liečivé vlastnosti používa po stáročia. Počas zimných mesiacov je dobré pridávať šalviu do jedál, čím sa zlepšuje imunita organizmu v boji proti baktériám. Výhodou šalvie je jej dostupnosť a na Slovensku ju zoženiete veľmi ľahko a toho treba využiť. Ak nemáte záhradu, môžete šalviu pestovať na balkóne či v kvetináči na okne. Proti bolesti hrdla odporúčame 15 minút lúhovať čajovú lyžičku sušenej šalvie a piť čo najteplejšie niekoľkokrát denne. Na infekcie ústnej dutiny a hrdla je dobré kloktať  silný vývar zo šalvie niekoľkokrát denne.

Med – Už po tisícročia je v rôznych kultúrach po celom svete je med považovaný za jedno z najlepších antibiotík. V starovekom Ríme sa používal sa na hojenie rán ako prevencia pred infekciou. V Starovekom Egypte ľudia med obetovali ako dar svojím bohom. Vďaka enzýmom z medu dokáže naše telo účinnejšie bojovať proti baktériám a zabraňuje šíreniu infekcie. Med tiež očisťuje krv od toxínov a upokojuje tráviaci systém. Najsilnejším antibiotikom je Manuka med, ktorý sa získava z kvetov Manuka rastúcich na Novom Zélande, ktorý efektívne pôsobí proti vyše 250-tim kmeňom baktérií.

Koloidné striebro – Koloidné striebro je vyrábané elektrolýzou z čistého striebra a čistenej vody. Je to vlastne roztok pozostávajúci z mikro čiastočiek striebra. Antibakteriálne a dezinfekčné účinky koloidného striebra boli objavené pred vyše storočím, ale v 40-tych rokoch minulého storočia s nástupom farmaceuticky vyrábaných antibiotík prestali lekári koloidné striebro používať.  Dovtedy sa užívalo nielen ústne ale aj vnútrožilne na liečbu rozličných prenosných chorôb. Účinok koloidného striebra je už pri koncentrácii 10 ppm podobný ako väčšina bežných antibiotík. Avšak koloidné striebro podobne ako antibiotiká ničí nielen škodlivé, ale aj prospešné baktérie laktobacily. Koloidné striebro je dobré užívať ráno a večer a počas dňa je dobré dávkovať probiotiká. Koloidné striebro sa používa na liečenie ekzémov, zápalov, žalúdočných vredov a tiež eliminuje telesné pachy.

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...