Tags: recepty  

Možno ho už používate, možno o ňom teraz čítate prvý krát. Má zvláštny názov, ale aj priaznivé účinky na zdravie. Prepustené maslo je čistý tuk masla a označuje sa ako Ghee alebo po našom Ghí. Pochádza z Indie a hojne sa využíva v arabskej a juhoázijskej kuchyni, medicíne aj pri náboženských rituáloch. Má regeneračné a omladzujúce účinky a v ajurvéde sa nazýva elixírom života. Prepustené maslo je vynikajúci antioxidant, ktorý ochraňuje bunky pred poškodením. Ghí maslo obsahuje kyselinu maslovú, ktorá má protivírusové a protirakovinové vlastnosťami a vitamíny A, E, niacín a minerály draslík, fosfor, horčík, sodík, vápnik a železo. Neobsahuje laktózu, vďaka čomu môžu maslo Ghí jesť aj ľudia s laktózovou intoleranciou. Má veľmi veľa priaznivých účinkov na zdravie, priaznivo vplýva na pokožku a vraj zlepšuje aj pamäť. Ghí maslo odporúčame všetkým rodičom ako krém pre bábätká namiesto kupovaných krémov. Je dobré aj na masáž aj na vyprážanie a rezne sa na ňom nepripália tak rýchlo ako na normálnom masle či oleji.

Existujú Ghí staršie ako 10 rokov, ktoré sú účinné na liečbu pľúcnych a srdcových chorôb.

Účinky prepusteného masla Ghí:

- Posilňuje obranyschopnosť organizmu

- Má omladzujúce a regeneračné účinky

- Zlepšuje látkovú výmenu

- Znižuje hladinu cholesterolu v krvi

- Viaže na seba jedy, ktoré odvádza z tela von a tým napomáha detoxikácii organizmu

- Zlepšuje trávenie upravením prostredia žalúdka

- Zvyšuje kvalitu spermií

- Pomáha pri chronických bolestiach kĺbov

- Uľaví pri bolesti ucha, stačí ho natrieť dovnútra ucha

Výroba prepusteného masla:

Prepustené maslo si môžete vyrobiť z obyčajného masla aj doma. Postup výroby nie je zložitý, len treba dávať pozor, aby sa maslo nepripálilo. Maslo Ghí sa vyrába veľmi pomalým varením obyčajného kravského masla na miernom ohni. Stačí dať do rozohriateho hrnca kocku masla, nechať roztopiť a na malom plameni za občasného miešania variť. Maslo by malo neustále vrieť a bublotať, ale nesmie sa pripáliť. Penu z povrchu tekutiny postupne odoberajte lyžicou a dávajte bokom. To sú bielkoviny z masla, ktoré sa dajú použiť ako nátierka. Výsledným produktom je číry žltý olej, ktorý má sladkastú chuť. Prepustené maslo môžete scediť cez papierovú servítku alebo plátno do skleného zaváraninového pohára a skladovať na chladnom, tmavom a suchom mieste.

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...