Ak sa snažíte schudnúť, je možné, že ste sa stretli s názvom tukožrútska polievka. Už pár rokov je tukožrútska polievka veľmi obľúbená u všetkých, čo sa snažia schudnúť prebytočné tuky. Tukožrútska polievka obsahuje len uvarenú zeleninu, najmä kapustu s vodou a teda minimum kalórií a účinné látky na spaľovanie tuku. Niektorí tvrdia, že vďaka tukožrútskej polievke sa dá schudnúť aj 5 kg za týždeň. To sa samozrejme dá dosiahnuť, ale väčšina schudnutých kilogramov nebude tuk, ale voda a časť schudnutého objemu bude aj svalová hmota!

Kapusta ako hlavná ingrediencia tukožrútskej polievky obsahuje málo kalórií, vlákninu, antioxidanty, vitamíny A, B, C, E. Ďalšia zelenina pridaná do polievky vám dodá množstvo iných vitamínov, avšak minimum tukov a bielkovín, čo dlhodobo nie je dobré, najmä na udržanie či rozvoj svalovej hmoty. Zjednodušene by sa dalo povedať, že čím viac jete tým viac chudete, ale nie je to úplne tak. Tukožrútsku polievku by ste mali jesť najviac jeden týždeň, ale mnohí, čo zaradili do diéty boli vyhladovaní, slabí a s tým súvisela aj zvýšená nervozita. Počas tukožrútskej diéty by ste mali okrem dostatku tekutín jesť len tukožrútsku polievku na raňajky, obed aj na večeru, čím sú prijaté živiny dosť obmedzené, ale týždeň sa to dá vydržať. Okrem polievky treba prijímať dostatok tekutín bez cukrov a raz denne nejaké ovocie.

Odporúča sa variť si čerstvú polievku každý deň, čo je ale časovo náročné, preto si myslíme, že polievka uvarená na 3 dni dopredu má rovnaký efekt ako čerstvo uvarená polievka. Receptov na tukožrútsku polievku je veľa a jej variácie sú rôzne, avšak základ vždy tvorí zelenina uvarená vo vode. Odporúčame pridať kari korenie, ktoré má protizápalové účinky a pomáha znižovať cholesterol.
 
Ingrediencie na tukožrútsku polievky:
Príprava tukožrútskej polievky:

    1. Na krájači alebo nožom nakrájajte kapustu na tenké pásiky
    2. Nadrobno nakrájajte cibuľu, papriky, rajčiny a mrkvu
    3. Vložte kapustu a ostatnú zeleninu do hrnca s vodou
    4. Varte až kým zelenina nezmäkne
    5. Pridajte korenie

Výhody tukožrútskej polievky:

Neýhody tukožrútskej polievky:
Vylepšená verzia tukožrútskej polievky

Vďaka americkému odborníkovi na výživu Johnovi Foreytovi dostala tukožrútska polievka novú podobu, ktorá obsahuje kuracie prsia a ďalšie ingrediencie, čím sa podstatne zvýši obsah bielkovín a vyváži sa obsah ďalších živín. Ako klasická, tak aj táto upgradnutá verzia sa odporúča jesť trikrát denne s odstupom štyroch hodín. Naviac pri vylepšenej verzii môžete na raňajky zaradiť celozrnné pečivo s jogurtom alebo šunkou. Toto odporúčame aj pri klasickej verzii.

Ingrediencie na vylepšenú tukožrútsku polievku:
  • 500 gramov kuracích pŕs
  • 2 stredne veľké cibule
  • 200 gramov bielej fazule
  • 2-3 mrkvy
  • zeler
  • 2 rajčiny
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • feferónka (ak vám nevadí pikantné)
  • soľ
  • korenie
  • oregano

Príprava vylepšenej tukožrútskej polievky:

    1. Nadrobno nakrájajte cibuľu a speňte na olivovom oleji v hrnci
    2. Nakrájajte kuracie prsia a dajte do hrnca s cibuľou
    3. Pridajte pretlačené strúčiky cesnaku, nakrájanú zeleninu, fazuľu, feferónku a korenie
    4. Pár minút pred dovarením pridajte nakrájané paradajky
Či už sa rozhodnete vyskúšať diétu na tukožrútskej polievke alebo nie, podstatné je aspoň 2 razy do týždňa zaradiť aeróbnu aktivitu pri ktorej sa dobre spotíte ako beh, bicyklovanie, korčuľovanie, tenis či kolektívne športy a podobne.

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...